Contact Gegevens:    M: 06 – 28 16 12 04    E: mail@acupunctuurcentrum-hoorn.nl

Acupunctuur en zwangerschap

Tijdens een zwangerschap vinden er vele veranderingen plaats in je lichaam. Hierdoor kun je te maken krijgen met verschillende zwangerschapsklachten. Niet elke aanstaande moeder voelt zich er prettig bij om daar pijnstillers of andere medicijnen voor te gebruiken. Veel medicijnen mogen zelfs niet worden gebruikt omdat ze schadelijk kunnen zijn voor je kind. Sommige klachten vallen onder het mom van \’Het hoort er nu eenmaal bij\’ , andere zijn zo ernstig dat je nauwelijks meer normaal kunt functioneren. Dan wordt het tijd om er iets aan te doen. Acupunctuur heeft geen nadelige bijwerkingen en is er op gericht je lichaam weer in balans te brengen tijdens of na de zwangerschap. Het kan ook worden gebruikt om pijn tijdens de bevalling te verlichten. De draaikans bij een stuitligging is rond de 34e week maar liefs 25 % hoger dan wanneer er geen acupunctuur plaatsvindt.

 

Vanaf de 36e week wordt met de geboorte voorbereiding begonnen. De behandeling vindt 1 keer per week plaats tot week 40. Door de behandeling gaat de ontsluiting makkelijker en sneller, de bevalling duurt ook korter.

 

Dit is zinvol bij vrouwen die bij een eerdere bevalling langdurig weeën hebben gehad die niet regelmatig kwamen en/of niet doorzetten of waarbij de ontsluiting moeizaam verliep en de bevalling lang duurde

 

Sinds begin 2009 werken wij samen met Verloskundigenpraktijk Westfriesland.

Welke klachten komen voor behandeling in aanmerking?

De volgende klachten kunnen vaak met succes met acupunctuur worden behandeld:

Stoppen met roken
misselijkheid
maagklachten, zuurbranden
hoofdpijn,migraine
rugpijn
bekkenklachten
extreme vermoeidheid
aambeien
slaapproblemen
zwangerschapsjeuk
constipatie / obstipatie
harde buik
hoge bloeddruk
carpaal tunnelsyndroom
angst, paniekaanvallen, psychische klachten
Post partum/ na de bevalling:
stress
postnatale depressie, depressieve klachten na de bevalling
vermoeidheid, de energie kan verhoogd worden
borstvoeding op gang brengen of verbetering van een pijnlijke borstvoeding
obstipatie vlak na de geboorte
beginnende borstontsteking

Geschiedenis

Traditionele gynaecologie in de Chinese Geneeskunst heeft een lange geschiedenis. De eerste geschriften die daar over gaan stammen al uit de Shang Dynastie (1500 – 1000 v.Chr.). Het klassieke boek \’Yellow Emperor\’s Classic of Internal Medicine\’ bevat vele verwijzingen naar de vrouwelijke fysiologie, anatomie en diagnose van Gyneacologische problemen. Gelukkig wordt het gebruiken van acupunctuur bij zwangerschapsklachten steeds bekender in Nederland. In landen als Noorwegen, Zweden en Frankrijk maken de verloskundigen zelf gebruik van Acupunctuur bij bevallingen.