Contact Gegevens:    M: 06 – 28 16 12 04    E: mail@acupunctuurcentrum-hoorn.nl

Traditionele Chinese Geneeswijze

Traditionele Chinese Geneeswijze (T.C.G.) is een compleet medisch systeem met verschillende disciplines:

 • Acupunctuur (lichaams-, oor-, en schedelacupunctuur)
 • Tui Na (acupressuur en manuele therapie)
 • Fytotherapie (kruidengeneeskunde)
 • Qi Gong (lichaams- en ademhalingsoefeningen)

T.C.G. bestaat al duizenden jaren en is gebaseerd op de filosofie dat ziekte ontstaat als de balans in ons lichaam verstoord raakt. De filosofie achter T.C.G. is gebaseerd op het Taoïsme: dit is de leer van Yin en Yang.

Volgens deze filosofie is de wereld uit deze twee oerkrachten ontstaan. Yin en Yang kunnen niet zonder elkaar bestaan; ze vormen als het ware een twee-eenheid. Zolang de balans tussen deze twee oerkrachten in ons lichaam niet verstoord raakt, voelen we ons zowel geestelijk als lichamelijk gezond.

Oorzaken die deze balans kunnen verstoren:

 • emoties (langdurig verdriet, woede, irritaties)
 • trauma’s (zowel lichamelijk als geestelijk)
 • klimaat (langdurige blootsteling aan te vochtig, te koud, of te warm klimaat)
 • levenswijze (verkeerd dieet, onregelmatig of eenzijdig eten, overwerken, werkmilieu)

In ons lichaam bevinden zich banen (meridianen) waarlangs de Yin en Yang lopen. Elk van die banen hoort bij een bepaald orgaan, bijvoorbeeld de lever, maag of de nieren. Op de meridianen liggen alle acupunctuurpunten. Elk van die punten beïnvloedt de functie van één of meerdere organen.

In Nederland is acupunctuur de meest bekende en gebruikte discipline uit de T.C.G. om disbalans in ons lichaam weer te herstellen. Hierbij worden met behulp van zeer dunne naalden bepaalde punten gestimuleerd of juist afgeremd met als doel de balans tussen Yin en Yang weer te herstellen. Met andere woorden: de aangebrachte naalden veroorzaken een prikkel die via de meridianen het lichaamseigen genezingsproces stimuleren. Hierdoor voorkomt men ziekte, geneest men sneller, verhoogt men de kwaliteit van leven bij ongeneeslijke en moeilijk te genezen aandoeningen.

Kruiden, Tui Na massage en Qi Gong oefeningen vervullen ook een zeer belangrijke rol voor het herstellen van disbalans volgens de T.C.G.

Diagnose stellen volgens de Traditionele Chinese Geneeswijze

Om disbalans in het lichaam op te sporen hanteert T.C.G. door de vele jaren heen ontwikkelde onderzoekmethode (het stellen van de diagnose).

De vier meest belangrijke manieren van deze onderzoekmethode zijn

 • Gerichte vragen stellen over de ziektegeschiedenis, ziektes in de familie, levensstijl, emoties, verandering in het slaappatroon, de stoelgang, urine, eetlust etc…
 • Pols voelen: de pols is verdeeld in zes delen (zones), drie op de linker pols en drie op de rechter pols. Op ieder deel is de energie toestand op dat moment van één of meerdere organen te voelen.
 • Tong bekijken: de tong is verdeeld in drie delen (zones). Op ieder deel is de energie toestand van een of meerdere organen te zien. De dikte, vorm en kleur van het tonglichaam en tongbeslag geeft aan waar en welk deel van het lichaam het meest betrokken is bij de disbalans.
 • Lichaamsonderzoek: hier wordt o.a. gelet op de lichaamsbouw, lichaamsbeperking, wonden, huidskleur etc.. Uiteindelijk wijzen de gegevens uit dit onderzoek waar de disbalans zich bevindt, welk orgaan daar het meest aan lijdt en wat de oorzaak is.

Behandeling

Alle vier disciplines van Traditionele Chinese Geneeswijze worden afzonderlijk of in combinatie met elkaar gebruikt.

Met T.C.G. (mits door een erkende therapeut toegepast ) zijn diverse gezondheidsaandoeningen en symptomen te voorkomen en goed te behandelen zonder nadelige bijwerkingen.